Beste praktijken voor het implementeren van een body-worn camera programma:

Gesponsord door BodyWorn door Utility

Door Laura Neitzel, Politie1 BrandFocus Personeel

De noodzaak voor rechtshandhaving om bewijs te hebben van ontmoetingen tussen politie en burgers is steeds belangrijker geworden, vooral temidden van de roep om politiehervorming en de toename van burgerlijke onrust in het afgelopen jaar, zegt Jason Dombkowski, voormalig hoofd van de politie van West Lafayette Police Department in Indiana en directeur van rechtshandhavingsrelaties voor BodyWorn by Utility.

West Lafayette PD was in 2012 de eerste politie-instantie in Indiana die body-worn camera technologie inzette. Tijdens dit proces kreeg Dombkowski een uitgebreid inzicht in de uitdagingen die gepaard gaan met het lanceren van een body-worn camera programma. Hij bracht een panel van professionals uit de rechtshandhaving bijeen om de beste praktijken voor de invoering van deze cruciale instrumenten te bespreken. Hier is hun gezamenlijk advies:

Begin met een onderzoeksmodelbeleid

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Zowel de International Association of Chiefs of Police als het Police Executive Research Forum hebben een modelbeleid uitgevaardigd dat een goede basis vormde voor het beleid van het South Bend Police Department in Indiana, aldus South Bend PD Chief Scott Ruszkowski.

Lt. Colby Dolly, een 20-jarige veteraan van het St. Louis County Police Department in Missouri, zegt dat zijn afdeling naar de IACP en PERF modellen keek en hun onderzoek uitbreidde om het perspectief te krijgen van waakhondgroepen zoals de American Civil Liberties Union en burgergroepen om te begrijpen welke kritiek zij hadden.

"Eén ding dat ik eruit heb gehaald, is dat de privacyrechten van burgers voor deze verschillende groepen van het grootste belang waren om bepaalde slachtoffers van misdrijven niet op te nemen," zei Dolly, "dus hebben we al die dingen in ons beleid opgenomen."

De gemeenschap erbij betrekken

"Inkoop en steun van de gemeenschap is zo belangrijk en de sleutel tot het succes van elke politieafdeling. Het was dus belangrijk dat we alle segmenten van onze gemeenschap erbij zouden betrekken", aldus Christopher Bailey, assistent-korpschef van het Indianapolis Metropolitan Police Department.

IMPD heeft enquêtes gehouden, zowel binnen het departement als daarbuiten, om de stemming en verwachtingen rond een bodycam-programma te peilen. Ze hielden verschillende gemeenschapsfora voordat ze het proefprogramma uitvoerden.

"We hoorden zowel steun als zorgen van gemeenschapsgroepen in de stad," zei Bailey. "Zodra het beleid was geschreven, hebben we het opnieuw voorgelegd aan gemeenschapsgroepen, en natuurlijk aan onze FOP en vele anderen, en het beleid online beschikbaar gesteld zodat de gemeenschap het kon lezen en feedback kon geven. Door hun feedback is het beleid geworden tot wat het nu is."

Ruszkowski is het ermee eens dat de inbreng van stadsleiders, vertegenwoordigers van de politievakbond, de veiligheidsraad en de gemeenschap cruciaal is voor het succes van een bodycamera-programma.

"Niet belangrijker dan de inbreng van de gemeenschap," zei Ruszkowski. "Dat zou zeker in deze tijd een gegeven moeten zijn."

Duidelijke regels opstellen

Wanneer en hoe de camera's moeten worden gebruikt, moet de basis van uw beleid zijn. Agenten hebben duidelijke richtlijnen nodig voor wanneer de camera's moeten opnemen - en wanneer niet - om de discretie van de agenten tot een minimum te beperken.

Volgens het beleid van de IMPD moeten agenten elke interactie die zij met een burger hebben, vastleggen voor rechtshandhavingsdoeleinden, zegt Bailey.

"Elk goed geschreven beleid informeert agenten precies wanneer de camera's aan moeten staan en is even specifiek wanneer ze worden uitgezet," zei hij.

Het IACP-modelbeleid staat bepaalde beperkingen toe op het maken van opnamen op plaatsen waar mensen een redelijke verwachting van privacy hebben, zoals een toilet of kleedkamer. Bovendien, zegt Bailey, heeft de IMPD een overeenkomst met zijn ziekenhuispartners dat als er bewijswaarde is, de agent dat doet, maar omdat ziekenhuizen de HIPAA-richtlijnen moeten volgen, is het in die setting niet altijd verplicht.

Het kan een dunne lijn zijn tussen het respecteren van de privacy van burgers, vooral van bepaalde slachtoffers van misdrijven, en het verwezenlijken van de doelstellingen van de rechtshandhaving.

"Je moet heel duidelijk zijn over je beleid en wat de verwachtingen zijn van de agenten," zei Dolly. "Agenten willen heel concreet weten wat het precies is. Wat moeten we doen? Wat wordt er van mij verwacht?"

Technologie gebruiken om aan het beleid te voldoen

Lichaamscameratechnologie zoals BodyWorn by Utility kan worden geprogrammeerd om te voldoen aan het afdelingsbeleid en helpt de individuele agent te ontlasten.

"De prioriteit moet liggen bij de tactische veiligheid van alle betrokkenen", aldus Ruszkowski, "niet of iets wel of niet aanstaat, of dat het opneemt." Technologie moet helpen, niet hinderen, en een van de fundamentele filosofieën van Utility is om een agent nooit te vragen iets te doen wat de technologie voor hem kan doen, zegt Dombkowski. BodyWorn camera's hebben gepatenteerde automatische opnametriggers die de agenten ontlasten zodat ze zich op hun taak kunnen concentreren.

Dankzij functies die integreren met het computerondersteunde dispatchsysteem van een agentschap kan het bodycam-systeem geofencing creëren, zodat bodycams en camera's in de auto automatisch beginnen op te nemen binnen een geografisch gebied of actiezone die in het beleid is vastgelegd, zodat de agent de camera's niet handmatig hoeft te activeren. Andere triggers kunnen worden ingesteld om automatisch te beginnen met opnemen wanneer de lichtbalk wordt geactiveerd, de deur van het voertuig wordt geopend, een vuurwapen wordt uitgetrokken, of wanneer een agent begint te rennen of in buikligging gaat.

South Bend PD heeft automatische triggers ingesteld voor elke oproep, zodat wanneer een agent binnen een kwart mijl van een oproep komt, ongeacht in welke richting, de bodycamera en de camera in de auto automatisch beginnen op te nemen, inclusief audio, zegt Ruszkowski.

Het gebruik van automatische triggers maakt een nauwkeurige, op beleid gebaseerde registratie mogelijk, en deze aanpak wordt gesteund door burgerrechtenorganisaties zoals de NAACP vanwege het potentieel om impliciete vooroordelen te beperken, voegt Dombkowski eraan toe.

"Het was zo belangrijk voor ons om zoveel mogelijk van die besluitvorming uit handen van de agent te nemen en in de technologie te stoppen," zei Bailey. "Ik kan niet zeggen dat het alle impliciete vooroordelen wegneemt, maar ik weet dat het automatisch inschakelen een goede zaak is voor onze agenten, en het is een goede zaak voor onze gemeenschap."

Zorg dat uw ambtenaren zich aansluiten

De invoering van een bodycam-systeem gaat niet alleen gepaard met verwachtingen van de gemeenschap, maar ook met aanzienlijke verwachtingen - zowel positief als negatief - van de agenten die het systeem gaan dragen, dus het is essentieel om hen ook deel te laten uitmaken van het proces.

"Het is een enorme financiële verplichting wanneer je een leverancier selecteert en je gaat met je uitrusting, in ons geval 700 agenten, met deze camera's," zei Dolly. "Het enige wat ik zou zeggen is dat de agenten de technologie moeten gebruiken. Het laatste wat je wilt is dat ze de technologie niet volledig gebruiken nadat je er al deze middelen voor hebt ingezet. De vraag is dus hoe je ze zover krijgt."

De politie van St. Louis County heeft de leden van de politieverenigingen betrokken bij het aanbestedingsproces en het opstellen van de RFP en heeft hen mogelijke verkopers laten evalueren en een bijdrage laten leveren terwijl het beleid werd opgesteld.

Bailey stelt ook voor om vertegenwoordigers van de IT-afdeling van uw stad erbij te betrekken.

"Delen van het BodyWorn cameraproject zullen delen van de informatietechnologie van de stad raken," zei hij, "en met hen aan tafel zal de implementatie veel, veel soepeler verlopen."

Zeker ook officieren bij het evalueren en testen van body camera systemen van leveranciers.

"De agenten, zoals we allemaal weten, zullen zich heel snel tegen technologie keren," zei Dolly. "Als ze erachter komen dat het niet betrouwbaar is of dat het hen veel werk oplevert, gaan ze die technologie niet leuk vinden. Je moet dus allereerst inzetten op goede technologie."

Bailey heeft één overkoepelende aanbeveling voor wetshandhavers die een body-worn camera programma overwegen:

"Rustig aan. Dat was de consistente boodschap die we hoorden van departementen in het hele land, zowel grote als kleine," zei hij. "Ik erken dat het niet gemakkelijk is dat advies op te volgen, vooral met het klimaat en de omgeving waarin we ons bevinden. Maar je kunt het je niet veroorloven dit te verknoeien. Het moet goed gebeuren. Het is gewoon te belangrijk. En dat houdt in dat je de nodige input en inspraak van de gemeenschap en de officieren moet krijgen en de juiste verkoper voor je gemeenschap moet kiezen."

Bezoek BodyWorn voor meer informatie of om de webinar over dit onderwerp.

Lees volgende: Wat is het voorkomen van een onrechtmatige dood rechtszaak waard voor uw afdeling?