Politie Arlington start geavanceerd bodycamera programma

Vanaf deze week zal het Arlington Police Department beginnen met de uitgifte van body camera's aan alle beëdigde agenten, sergeanten en luitenants.

De camera's, een product genaamd Bodyworn van Utility Associates uit Decatur, Georgia, zullen deze week al op sommige uniformen en in het veld te zien zijn.

"Het biedt een ander perspectief," zei politiewoordvoerder Christopher Cook van Arlington. "We hebben al enige tijd dash camera's bij incidenten, maar een body camera gaat precies daarheen waar de agent gaat."

Het departement lanceert tegelijkertijd een voorlichtingscampagne om het publiek te informeren over de camera's.

"Uniformen zijn achteraf aangepast om integratie van de body-worn camera in shirts, jassen en veiligheidsvesten mogelijk te maken. De camera's zijn veilig gemonteerd aan de binnenkant van de kleding en nemen audio en video op van ontmoetingen met burgers, zoals vereist door het beleid," zei de afdeling donderdag in een persbericht.

Volgens de website van de fabrikant zijn de camera's eigenlijk Motorola-smartphones die de GPS, de acceleratiemotor en de audio- en videomogelijkheden van het toestel gebruiken om te bepalen wanneer ze moeten opnemen.

Volgens de website van het bedrijf zijn de camera's de "meest geavanceerde politiecamera op de markt" en kan het apparaat niet alleen geweerschoten detecteren, maar ook om versterking vragen en kan het beginnen met opnemen wanneer het politielichten in gebruik "ziet".

Ongeveer 150 agenten zijn al uitgerust met de camera's, en de afdeling zegt te hopen dat eind maart 2018 alle beëdigde agenten camera's hebben.

In totaal zal het departement 650 camera's aanschaffen.

De camera's zijn door het departement geselecteerd nadat de gemeenteraad het cameraplan in de zomer had goedgekeurd. De stad financiert de camera's met een overheidssubsidie van 225.000 dollar en met middelen van het departement.

Het driejarige contract voor de bodyworn camera's bedraagt in totaal 1,47 miljoen dollar.

Bron artikel: NBC 5