Verlies je focus niet - DeKalb bestelt 200 hightech bodycams

Elke agent en detective van het DeKalb County Police Department (DKPD) zal worden uitgerust met de modernste apparatuur nadat ambtenaren van DeKalb de aankoop van ongeveer 200 lichaamscamera's hebben goedgekeurd.

Volgens politiechef James Conroy van de DKPD zal de aankoop de dienst in staat stellen alle agenten en detectives van bodycamera's te voorzien. 

"Ik ben enthousiast over deze camera's," zei Conroy. "Ze zijn schaalbaar, ze zijn upgradebaar en het bedrijf waarvan we kopen is een DeKalb County bedrijf en ze houden ons graag tevreden. We zijn graag proefkonijnen voor de nieuwe technologie die ze testen."

Volgens Utility Associates is de BodyWorn technologie de meest geavanceerde politie body camera op de markt. Met behulp van kunstmatige intelligentie om situational awareness te creëren. 

Conroy zei dat de camera's automatisch andere agenten waarschuwen in het geval van een "officer down" situatie. De camera's zijn ook ontworpen om schoten te detecteren en beginnen automatisch met opnemen als er geschoten wordt. De video roept twee minuten audio en video op voorafgaand aan het incident en stuurt een oproep voor hulp met de locatie van de agent. 

"Als een agent vergeet op te nemen, is de schotdetectie vrij krachtig en begint automatisch met opnemen. Het [systeem] kan je vertellen wie het eerst schoot en welk kaliber wapen werd gebruikt," zei Conroy.

Conroy zei dat het departement van plan is een paar aanpassingen in het systeem aan te brengen voor de veiligheid en de verantwoording van de agenten. 

"Het inschakelen van de camera's is een van onze uitdagingen," zei Conroy. "Met het nieuwe CAD-systeem zijn we al bezig met de technologie, zodat als je een oproep krijgt zodra je binnen 100 yeards van het [dispatchgebied] bent, de camera's automatisch worden geactiveerd, wat geweldig is."

In januari klaagde een jury DeKalb politieman Robert Olsen aan wegens moord en het schenden van de eed van een agent. Olsen schoot en doodde een geesteszieke ongewapende veteraan. Olen was niet uitgerust met een body camera. Hij pleitte niet schuldig aan de aanklachten. 

In juni ging een video van een politieagent uit DeKalb County die een dakloze vrouw met een wapenstok slaat, viral. Volgens bronnen heeft de agent, P.J. Larscheid, zijn body camera niet geactiveerd.

"Deze [aankoop] zal onze hele afdeling uitrusten met bodycams en een beetje extra voor reserve," zei Conroy. "Hierdoor kunnen we de agenten uitrusten die voorheen geen bodycams hadden omdat we er toen niet genoeg hadden."

Bron artikel: De Kampioenskrant